Producent czekolady Condirama Felchlin Switzerland
Ibach, Szwajcaria
Max Felchlin AG
Ibach
Szwajcaria
Meili, Peter & Partner Architekten AG
Zurych
Szwajcaria
Meili, Peter & Partner Architekten AG
Zurych
Switzerland
Annen & Schibig AG/Paul Gisler AG/Bless AG
Ibach/Cham/Erstfeld
Switzerland
Dach:
2 400 m²
17 t
Podwójny rąbek stojący
RHEINZINK-prePATINA blaugrau
Systemy odwodnienia dachu:
1 t
Podwójny rąbek stojący
RHEINZINK-prePATINA schiefergrau
Elewacja:
4 t
Podwójny rąbek stojący
RHEINZINK-prePATINA schiefergrau
RHEINZINK
Szwajcarska firma Max Felchlin AG jest dostawcą czekolady głównie do cukierników oraz specjalistów od czekolady i dlatego niekoniecznie jest znana w sektorze detalicznym. Nowa siedziba z zakrzywioną konstrukcją dachu stanowi punkt orientacyjny, którego nie można pominąć. Trzy szczyty dachu, które stanowią jedną imponującą płaszczyznę pokrycia dachowego o wymiarach 22×100 m, harmonijnie wpisują się w krajobraz gór oraz wywołują skojarzenia z japońską świątynią.
Dzięki imponującej i wyrazistej bryle oraz lekkiej konstrukcji ciesielskiej dach nowego budynku jest nie tylko przykładem nowoczesnej architektury, lecz także dowodem przywiązania do tradycji rzemieślniczych i regionalnych wartości. „Tytan-cynk jest miękkim i plastycznym materiałem, dzięki któremu można łatwo odtworzyć wszelkie krzywizny”, wyjaśnia architekt Lukas Eschmann z pracowni Meili, Peter & Partner Architects AG. „Podobnie jak w przypadku konstrukcji dachu, jej obróbka wpisuje się w ideę promowania regionalnego rękodzieła i ekologii. Jednocześnie oznacza jakość i trwałość, do której dążymy zarówno my architekci jak i nasz klient. Teraz budynek i jego dach mogą się z wdziękiem starzeć”.
Podczas realizacji projektu wykorzystano na dachu około 2400 m2 blachy tytan-cynk RHEINZINK-prePATINA w systemie podwójnego rąbka stojącego, założono 260 mb rynien oraz wykonano około 1000 m parapetów, żaluzji i obróbek.